hozzávalók / 6 adag
Piskótához
- 6 db tojás
- 6 ek cukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 1 citromból nyert citromhéj
- 1 citromból nyert citromlé
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Citromos krémhez
- 3 dl tej
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 6 ek cukor
- 1 citromból nyert citromlé
- 15 dkg vaj
Barackos réteg
- 56 dkg őszibarack (magozva 42 dkg)
- 10 dkg cukor
- 10 g zselatin
A tortát befedő krém
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 3 ek cukor
- 3 dl habtejszín
elkészítés
Piskótához
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a citrom héját és levét, majd a liszttel elkevert szódabikarbónát. Beleforgatjuk a tojásfehérjehabot.
- Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Citromos krémhez
- A krémhez a tejből, a pudingporból, cukorból sűrű krémet főzünk. Vanília aromával és a citrom levével ízesítjük.
- Ha kihűlt, kikeverjük a vajjal.
Barackos réteg
- A barackos réteghez a barackot kockákra vágjuk, és cukorral forrástól számítva 10 percig forraljuk.
- Majd levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk a zselatint. Ha szükséges, újra turmixoljuk, nehogy zselatindarabok maradjanak benne.
A tortát befedő krém
- A piskótánkat 3 részre vágjuk, a középső lapból egy kört kivágunk a szélén 7-8 cm-t elhagyva. Az alsó lapot megkenjük a barackos krémmel, majd a citromos krém felét is rákenjük. Ráhelyezzük a kör alakban kivágott piskótánkat, és a szélén elosztjuk a maradék citromos krém 2/3-át, majd a közepébe öntsük bele a barackos krémet, zárjuk le ezt is a maradék citromos krémmel, és helyezzük rá a 3. piskótalapot.
- A tortát befedő krémhez a tejből, cukorból és pudingból krémet főzünk, majd ha kihűlt, simára keverjük a vajjal, habzsákba töltve díszítjük vele a tortát. Helyezzünk pár szelet citromot és barackot a tetejére.
- sütési hőfok: 180°C
iranyakonyha.hu/freeimages.com