A kacsához

A fügés narancsmártáshoz

elkészítés

  1. A vajat, sót, borsot, köménymagot és 1 tk. szárított kakukkfüvet keverjük össze. A kacsának a hasüregét sózzuk és borsozzuk meg, szórjuk bele a maradék 1 tk. szárított kakukkfüvet, és tegyük bele a négybe vágott hagymát és a babérlevelet. Vagy varrjuk össze, vagy pedig hústűvel tűzzük össze. Kívülről kenjük be jó alaposan a fűszeres vajjal.
  2. Ekkor jön a sütés. Melegítsük elő a sütőt. A kacsát helyezzük a hasával lefelé a sütőtálba, s süssük így 20 percet. Majd fordítsuk a kacsát az egyik oldalára, s így is 20 percig süssük. Majd a másik oldalával felfelé is 20 percig süssük. Amikor az utolsó oldal jön, vagyis, amikor a kacsa a hátán fekszik, akkor 25-30 percig süssük. A sütő nyugodtan mehet alsó-felső sütéssel, csak most a hús ne középen legyen, hanem inkább a felső sütés felé közelebb. De ha nem fér el a kacsa így a sütőben, akkor menjen csak a felső sütés, s ekkor a kacsát tartalmazó tepsi a középső rész alá kerüljön egy résszel a sütőben.
  3. Amikor az utolsó oldal sül, készítsük el a mártást.
  4. A cukrot a vízzel karamellizáljuk meg egy kicsit, majd adjuk hozzá a narancslevet, narancshéjat, vöröshagymát és bő fél ek. balzsamecetet. A tűzön redukáljuk kb. felére - a leégett részeket kapargassuk fel időközönként -, majd tegyük hozzá az alaplét és az apróra vágott fügét.
  5. Redukáljuk a harmadára, amíg szirupot nem kapunk. Ekkor tegyük hozzá a maradék balzsamecetet és a cointreaut. Tálaláskor keverjük bele a vajat, de az már ne a tűzön, hanem a meleg mártásba csak úgy simán. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.
  6. Ha a füge a főzés alatt nem esik darabokra, egy nagyon kicsit turmixoljuk meg botmixerrel, de ne nagyon, maradjon benne néhány darab füge. Tálalás előtt a kacsából szedjük ki a tűket, és a belsejéből dobjuk ki a zöldségeket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

iranyakonyha.hu/freeimages.com