HOZZÁVALÓK

1 konzerv valamilyen bab (ráérősök megfőzhetik előre a szárazbabot)
1 konzerv csicseriborsó (ráérősök megfőzhetik előre a száraz csicseriborsót)
Fél póréhagyma
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 db koktélparadicsom
1 csomó leveles kel
Néhány levél pak-csoj (ha nincs, sebaj)
Olívaolaj
Só, bors
Füstölt paprika, fűszerpaprika
Oreganó, kakukkfű, rozmaring
Balzsamecet

ELKÉSZÍTÉS

- Vágd félbe és kicsit sózd be a koktélparadicsomokat, forrósíts kevés olívaolajat a serpenyőben. A vágott felével tedd be a paradicsomokat, pár perc sustorgás után fordítsd meg. Úgy is adj neki egy kis időt, ha odakap, az nem gond. Szedd ki, tedd tálba, fedd le alufóliával. Néhány perc múlva húzd le a paradicsomok héját. Ha minden elszenesedett, szellőztess és kezdd újból

- Tégy olívaolajat egy fazékba, dobd bele a megroppantott és felaprózott fokhagymát, a felkockázott vöröshagymát és a felkarikázott póréhagymát. Küldj utána sót. Dinszteld sárgára.

- Küldj a fazékba 2 ek. füstölt olajos paprikát (közel-keleti üzletekben szokott lenni), meg egy fél ek. pirospaprikát. Keverd össze, öntsd föl egy kis vízzel, hogy ne égjen le. Jöhet az oreganó, rozmaring, kakukkfű, meg egy kis őrölt bors és ízlés szerint balzsamecet, illetve a koktélparadicsom. Főzd lassan sűrű, krémes alappá

- Tedd bele a babot és csicseriborsót, öntsd fel (tehetsz itt zöldségeveskockát az alapba) vízzel, sózz, ha kell. Főzd kis lángon 10-15 percig.

- Sarabold fel a kelféléket falásnyi darabokra, és dobd bele a levesbe. Kapcsold le a lángot, keverd össze a levest. Őrölj rá borsot.

- Tálald reszelt parmezánnal vagy Grana Padanóval, és egy lötty olívaolajjal

- Ez mediterrán leves. Nincs leve

(Forrás:iranyakonyha.hu / Marosi Gergely / Fotó: Marosi Gergely Facebook)